Akıllı ev teknolojisi hakkında merak ettiğiniz şeyler ve kendi akıllı evinizi oluşturmak için kullanabileceğiniz pratik ipuçları
Günümüz teknolojisi ve IoT, dijital dünya tarafından sağlanan basit ancak yenilikçi araçlarla yaşam tarzlarını hızla dönüştürüyor. Araştırmaya göre akıllı ev pazarı 2016’da 30 milyar doları aştı. Bu rakamın 2025 yılına kadar 97 milyar doları aşması bekleniyor.
Bu yazıda, akıllı ev teknolojisini merak etmenizi ve kendi akıllı evinizi yaratmak için kullanabileceğiniz pratik ipuçlarını sizlere getirdik.
Akıllı Ev Teknolojisi
Evlerde farklı fonksiyonları kontrol etmek için en son teknolojiyi kullanan akıllı ev uygulamaları, hayatımızın önemli bir parçası haline gelen cep telefonlarımız sayesinde ev işlerini kolaylıkla yönetmemize olanak sağlıyor. Şu anda piyasada bulunan kapı kilitlerinden sıcaklık kontrolüne kadar her şeyi akıllı telefonlarla kontrol etmek mümkün.
Akıllı ev nedir?
Akıllı ev teknolojisinin arkasındaki temel konsept, evinizdeki çeşitli aletleri ve eşyaları otomatikleştirmek için farklı bir yol sunmasıdır. Televizyon, mutfak, banyo ve çamaşırhane aletleri, kilitler, ampuller, kapılar, ses ve görüntü gibi çok sayıda cihaz akıllı telefonlar veya tabletler ile kontrol edilebilmektedir.
Akıllı ev sistemleri nasıl çalışır?
Akıllı ev sistemleri, bağlantı için İnternet’i ve genellikle Bluetooth’u kullanır. İnternet bağlantınız olduğu sürece evinizdeki her şeyi uzaktan kontrol edebilirsiniz. Tüm akıllı cihazlar bir ağ üzerinden bağlanır ve kontrol edilir. Akıllı telefonunuzdaki bir uygulama üzerinden tek tıklamayla evde otomatikleştirebileceğiniz ve hayatınızı kolaylaştırabileceğiniz birçok cihaz var.
Evinizin çevresinde otomatikleştirebileceğiniz bazı şeyler:
Akıllı ampuller: Basit bir uzaktan kumanda ile evinizdeki tüm ampulleri tek bir hareketle kontrol edebilirsiniz. Işık yoğunluğunu ve parlaklığını ayarlayabilir, belirli bir süre için otomatik olarak açılıp kapanacak şekilde programlayabilirsiniz.
Akıllı Anahtarlar – Evinizdeki akıllı anahtarlar, ışıkları kapatmayı unutursanız tüm anahtarları uzaktan kapatmanıza olanak tanır. Bazı cihazlarda ayrıca bir zamanlama özelliği vardır ve açma / kapama seçeneği istenen zamana ayarlanabilir.
Ev güvenlik kameraları: Ev güvenlik kameraları, akıllı evlerde en önemli ekipmanlardan biridir. Gelişmiş sensör teknolojileri sayesinde, evdeki en küçük etkinliği bile izleyebilir veya uzaktan erişim ile siz evde yokken kapıyı kimin çaldığını görebilirsiniz.
Akıllı kapı kilidi: Eve girmek için klasik anahtarların kullanıldığı dönemi geride bırakmaya başlıyoruz. Günümüzde, anahtarsız erişimi otomatikleştiren birçok teknoloji kullanılmaktadır. Akıllı erişim uygulamalarıyla, evinize kimin ne zaman girebileceğini özelleştirebilir, tüm giriş ve çıkışları kayıtlı tutabilir ve anahtarları kaybetme riski olmadan kapılara dijital olarak erişebilirsiniz.
Akıllı Klima Kontrolü – Evinize takılan otomatik termostat sistemi sayesinde aşırı sıcak ve soğuk ortamlarda sıcaklığı otomatik olarak ayarlayabilirsiniz.
Akıllı Ev Aletleri: Son yıllarda, birçok üretici ağ bağlantılı akıllı ev aletlerini piyasaya sürdü. Bu cihazlar halen geliştirme aşamasında olmasına rağmen oldukça işlevsel özelliklere sahiptir. İnternet bağlantısı üzerinden ev aletlerine uzaktan bağlanabilir, bekle, başlat, belirli bir zamana göre hazırla gibi çeşitli pozisyonlar ayarlayabilirsiniz.
Evinizi akıllı hale getirin
Akıllı ev uygulamalarının ayrıntılarına girmeden önce, temel bilgilerle başlamanız gerekiyor. Akıllı cihazlar internet bağlantısı üzerinden çalışır. Bu nedenle, önce evinizin İnternet’e güvenli bir bağlantısı olmalıdır. Güvenli internet, bant genişliği, wifi yönlendiricileri ve siber güvenlik olmak üzere 3 temel altında incelenebilir.
Bant genişliği – Kaliteli bant genişliği iletişim sürecini hızlandırır ve özellikle cihaz sayısı arttıkça bant genişliği ihtiyacını artırır. Bant genişliği, gelen ve giden veri paketlerini yönetmek için de önemlidir. Yeterli bant genişliği, sinyallerin gelmesi beklenen tüm cihazlara ulaşmasını ve sistemin paket kaybı veya donma olmadan çalışmasını sağlar.